Vellykket norsk redningsaksjon i Tacloban

I løpet av de siste døgnene har Streetlight lykkes i å få ut i overkant av 50 barn, de frivillige norske arbeiderne og de lokalt ansatte fra katastrofe-området i Tacloban. Arbeidet ble styrt fra Trondheim.

Torsdag 14. november

Fare for liv og helse ved videre opphold i Tacloban var etter organisasjonens vurdering overhengende. Økende kriminalitet, tiltakende vold, faren for epidemi, mangel på mat og drikkevann var alle faktorer som gjorde det nødvendig å få alle dem Streetlight hadde tatt på seg ansvaret for ut av området.

I går kveld og i natt ble de totalt 47 gjenværende personene tilknyttet Streetlight fraktet ut fra det kriserammede området.
– Barna tas hånd om av ansatte ved senteret og er på vei til byen Davao. Der har vi et barnehjem som står klar til å ta imot barn og voksne fra Streetlight, sier Robert Hoven i Streetlight Norge.

Leder for Streetlight, Erlend Johannesen, var den siste fra Streetlight som forlot Tacloban. Han er nå på vei til Manila for å møte sin egen familie.
– Erlend og hans medarbeidere i Tacloban har stått på døgnet rundt i nærmere en uke for å sikre både liv og helse. I tillegg har vi hatt et fantastisk team i Trondheim og gode hjelpere i andre deler av landet og i Filippinene som har bidratt sterkt til at vi har lykkes med å få alle ut fra katastrofeområdet, sier Hoven.

Å sikre liv og helse for barna og de ansatte organisasjonen har ansvar for har vært prioritet nummer 1 helt siden tyfonen rammet øya.
– Det har vært svært krevende å få på plass gode transportalternativer. Vi er glad for at vi etter flere dagers intens jobbing lykkes. Streetlight har bidratt økonomisk og med ressurser til andre prosjekter i området. Det nyter vi godt av nå, ved at vi blant annet fikk et trygt og godt alternativt bosted for barna , sier han.

Før katastrofen var Streetlight en av de få organisasjonene som hadde et tilbud til foreldreløse barn i Tacloban.
– Planen er at vi så raskt det er mulig vil bygge opp både barnehjemmet, undervisningstilbudet og de andre tilbudene for barna som bor i området. Streetlight har et tilbud til de med minst ressurser. Behovet for dette vil sannsynligvis være enda større fremover. Kostnaden ved bokstavelig talt å starte på bar bakke er betydelig. Vi er svært glad for alle bidrag vi har fått de siste dagene. Det kommer svært godt med, men vi trenger fortsatt all den hjelpen det norske folk har mulighet til å gi oss, sier Robert Hoven.

Bidrag til Streetlight kan gis på kontonummer: 4202.31.56606 eller på nettsiden streetlight.org.

Tirsdag 12. november

Vi anså flere risikofaktorer ved å bli i Tacloban, som høy, faren for epidemi, mangel på mat og drikkevann, høy kriminalitet, ikke operativt sykehus og melding om et nytt uvær og massive nedbørsmengder som skulle inntreffe i løpet av de neste 24 timene.

I dette øyeblikk arbeider vi med evakuering av barn og ansatte på Streetlight ut av Tacloban. Denne gruppen på 73 skal bli fraktet ut av byen med buss og politieskorte. Planen er å få de til Davao hvor vi har en organisasjon som venter på å ta de i mot.

Erlend Johanessen har valgt å bli igjen i Tacloban inntil barn og ansatte fra Streetlight senteret er trygt på vei ut av Tacloban.

Mandag 11. november

Erlend forteller at situasjonen er kritisk, og at de fokuserer på praktiske gjøremål med hensikt å huse barna de nærmeste dagene. Sysselsettingen muliggjør en flukt fra de forferdelige omstendighetene

Butikker, kjøpesentre og mange hus blir ranet av store mobber på mange hundre mennesker hver dag, hele dagen og hele natten. Han forteller om en desperasjon hvor folk blir drept på grunn av nødrasjoner. Det ligger døde mennesker overalt og hele tiden skylles det døde kropper på land. Likstanken i byen er uutholdelig. Erlend ber om hjelp til å få evakuert Neva, barna og de frivillige.

Barna oppholder seg i parken hvor barnehjemmet står på to vegger, de forsøker å rydde unna søppel, glasskår og reparere taket for å kunne oppholde seg der. Erlend og de andre sliter med mat og vann, de har bare nok til to eller tre dager til. De kan heller ikke hamstre og ha et lager i parken da det er stor sannsynlighet for at de vil bli plyndret. Sykehusene i byen er ikke operative og det er mange som trenger medisinsk hjelp.

Videre forteller han at de ansatte i Streetlight står på og kjemper tappert for barna på barnehjemmet. Mange av de ansatte har mistet foreldrene sine i tyfonen, men de nekter å gi opp barna!

Lørdag 9. november

Erlend kan melde at han, barna på barnehjemmet, de tre frivillige nordmennene og resten av Streetlightfamilien er trygge. De har ennå ikke oversikt over de 90 barna som er tilknyttet studiesenteret vårt. Disse barna bor i slumområdet SeaWall, et område som ble evakuert før tyfonen slo til. Vi vet ikke hvor barna er og om de er i god behold.

Erlend og de ansatte hadde forberedt seg så godt de kunne før tyfonen slo inn på fredag, men alt av proviant og diesel er skylt vekk. De har ingenting. Erlend befant seg sammen med 68 mennesker i det ene huset som står i barneparken og som delvis er laget av betong og derfor er vurdert som det tryggeste stedet de kunne søke ly.

Han forteller at etter hvert som vannet steg helt opp til andre etasje hvor alle befant seg, måtte de i desperasjon slå hull i taket og klatre opp. De hadde en mann uten føtter med seg og han måtte de løfte opp. Spedbarn, barn og unge mødre søkte også ly på taket. De holdt seg fast i over en time mens tyfonen herjet i 300 km/t og en fem meter høye flodbølger gjentatte ganger hamret i veggen under dem. Barnehjemmet er det eneste bygget i området som står, alt rundt er jevnet med jorden. Bygget står nå med kun to vegger intakt.

De materielle skadene er enorme og mange mennesker trenger hjelp. I første omgang elementær hjelp i form av rent vann, mat, medisiner og klær. Erlend sier at alt er skylt vekk av en flodbølge i byen. Han kan fortelle at tilstandene i Tacloban nå er ekstreme: Folk slåss og dreper for å få tak i boksemat. Det ligger døde mennesker rundt omkring og han spår at det kun er kort tid til det bryter ut en epidemi.

Vi som er i Norge startet i fredag 8. november en nødhjelpsaksjon på Facebook og på vår hjemmeside for å samle inn penger til tyfonofrene. Erlends far, Leif Johanessen, reiser på søndag nedover til Filippinene og skal forsøke å komme seg til Tacloban for å bistå Erlend i det som kommer til å bli en svært omfattende nødhjelpsaksjon. Han tar med seg en satelittelefon slik at vi får holdt kontakten med dem i tiden fremover.

Vi trenger all hjelp vi kan få! Kontonummer 4202 31 56606

Gi din støtte gjennom Paypal

Nyhetsbrev Få nyheter og oppdateringer